Som enskild företagare behöver man ofta ta sig till olika platser för att kunna utföra sitt jobb. Du kanske har ett jobb som gör att du måste åka ut till olika kunder, eller behöver använda bilen ibland bara för att köpa material. Det är få företagare som inte jobbar inom bygg eller anläggning som köper en bil till firman eftersom det är ganska administrativt kostsamt (och kostsamt över huvud taget!) så istället har du möjligheten att använda din egna privata bil och dessutom få skattefri ersättning för det.

Många tänker att det enklaste är att tanka bilen och lämna in kvittot i företagets redovisning, men det man ska veta då är att ur skatteverkets syn ser det ut så här:

  1. Du har ingen bil i företaget, varför har du köpt in bränsle?
  2. Om du köpt in bränsle, hur vet vi att du inte använt det till privata resor? Kan du inte bevisa att så inte är fallet måste du helt enkelt förmånsbeskatta för bränslet som företaget betalat till dig som privatperson.

Det bästa är helt enkelt att använda sig av en körjournal när du använder din egna privata bil. Du betalar alltså bensin, skatt, besiktning och allt annat du behöver för att din bil ska rulla ur din egna privata plånbok, men för varje kilometer du kört för att göra något i ditt företag så får du plocka ut 1,85 kronor skattefritt! Visst, kör du ett vrålåk så kanske det ändå kostar mer, men det är ändå en liten ekonomisk tröst. Du får ju även ta ut mer i ersättning, men allt över 18,50/mil måste du förmånsbeskattas för (det räknas alltså som en lön). Du behöver fortfarande ett underlag, så skriv ut en mall, exempelvis här, och fyll i. Ta ut pengarna och lämna underlaget till din redovisningsekonom. Klart!

Egen bil i företaget
Tagged on: